Cenne porady na temat zdrowia

Choroba tak bardzo nieprzyjemna, co irytująca. W niektórych przypadkach bywa niebezpieczna. Szczególnie źle przeżywana przez dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze. Dlaczego jest ona tak wielkim sprawdzianem wytrzymałości, skoro jest to „tylko” grypa żołądkowa? Jak powstaje, i czy jest sposób na skuteczne jej wyleczenie?

Bo z grypą nam nie do twarzy

Tej niedyspozycji możemy nabawić się nie stosując się do zasad higieny (np. nie mycie rąk, po skorzystaniu z toalety, kontakt z chorymi zwierzętami) lub mając styczność z osobą zarażoną. Grypa żołądkowa (tzw. jelitówka) rozpoczyna swoje działanie po około dwóch dniach od dostania się do organizmu jednego ze szczepów bakterii: rotawirusy, norowirusy i adenowirusy. Zagnieżdżają się one w jelicie cienkim i podrażniając jego błonę śluzową, powodują problemy z przyswajalnością składników pokarmowych, a także wody i soli: organizm wydala więc otrzymane płyny i pokarmy w bardzo rozwodnionej formie, nie utrzymując ich w organizmie.

portal o zdrowiuZwracanie przyjmuje postać wymiotów i/lub biegunki. Pozostałe objawy są bardzo zbliżone do „tradycyjnej” grypy, dlatego często jest z nią mylona w jej wczesnym stadium. Występuje tu między innymi zwiększona temperatura, osiągająca wartość nawet 39 stopni C, ogólne zmęczenie i senność, a także bóle brzucha. Choroba ta trwa bardzo krótko, jednak jest bardzo wyczerpująca dla organizmu.

Na ogół trwa ona ok. 3-5 dni, i w tym czasie leczenie grypy jelitowej można przeprowadzić samodzielnie w domu. Jeżeli jednak jej objawy utrzymają się ponad tydzień, należy skontaktować się z lekarzem, ponieważ może być możliwa hospitalizacja (szczególną uwagę należy zwracać na dzieci do 7 lat, kobiety w ciąży oraz osoby starsze). Nie istnieje żaden antybiotyk na grypę jaki leczyłby wszystkie jej dolegliwości: system odpornościowy musi bronić się sam. Jednak, jak wszystko, swój słaby punkt ma również grypa wirusowa leczenie natomiast, ma za zadanie wzmocnić naturalną ochronę organizmu.

Jedyne rozwiązanie

Ale skoro lek nie istnieje, to co brać na grypę jelitową, aby leczenie przyniosło oczekiwany efekt? Otóż jedynym sposobem na poprawę pracy organizmu jest przyjmowanie płynów, oraz elektrolitów (do kupienia w każdej aptece), aby nie dopuścić do odwodnienia. Jeżeli biegunki dają się we znaki w znaczący sposób, można zaaplikować w niewielkich odstępach czasowych węgiel leczniczy. W skrajnych wypadkach wycieńczenia organizmu, należy skontaktować się z lekarzem: może być wymagane leczenie pod kroplówką oraz opieką lekarską. Jeśli jednak nasza choroba nie przebiega w tak drastyczny sposób, walkę z jelitówką możemy przeprowadzić w domu.

To, jak zwalczyć grypę domowymi sposobami nie jest rzeczą trudną, należy jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ leczenie grypy nie znosi nacisku. Najważniejsza w tym czasie jest dieta. Przez około dwa dni pacjent nie powinien przyjmować żadnego pokarmu. Jedyne, co może przyjmować w tym czasie to przegotowana woda, słabe herbaty, lub zioła (np. rumianek, wywar z nagietka czy szałwii). Z czasem, do diety możemy wprowadzić lekki bulion warzywny. Jeżeli samopoczucie na to pozwoli, może on zawierać małą ilość lanych klusek. Możemy również zjeść odrobinę kleiku np. ryżowego lub z kaszki manny z dodatkiem sucharków. Nie przerywając przyjmowania płynów, po kilku dniach, możemy powoli wprowadzać do diety rozgotowane ziemniaki, chude mięso (np. indyk bez skóry) czy jajko gotowane na miękko.

Na okres kilkudniowy powinno się wykluczyć spożywanie produktów mlecznych, kasz warzyw strączkowych oraz kapuścianych. Mimo, że objawy grypy nie będą dawały o sobie znać, to jednak pewność o tym, że chory nie jest już nosicielem zyskujemy dopiero po 2-3 dniach. Jest to spowodowane tym, że bakterie odpowiedzialne za to schorzenie są niebezpieczne dla innych aż do momentu, w którym nie zostaną w pełni wydalone z organizmu. Należy przez ten czas nadal utrzymywać wzmożony stopień czystości, a w przyszłości przykładać większą uwagę do warunków bytowych, oraz spożywanych potraw.

Podsumowanie

Na grypę żołądkową zachorować możemy w każdym wieku. Jej objawy diagnozuje się już nawet u 6- miesięcznych dzieci. Znoszą je bardzo ciężko, dlatego powstały szczepionki, wzmacniające ich organizm i ułatwiające im przebrnięcie w przyszłości przez trudy grypy.

Close Menu