Cenne porady na temat zdrowia

Pietruszka: znana wszystkim szefom kuchni i smakoszom, jako składnik wielu potraw, jest również rozpoznawalna przez dzieci, jako rodzinna trucizna- element spisku rodziców i babć. Jednak zdajemy się zapominać, że ta niepozorna roślina ogrodowa ma także inne właściwości, które dla niektórych mogły być nieoczywiste. Zdecydowaliśmy, że pietruszka powinna wyjść z cienia, a jej walory ujrzeć światło jupiterów.

Małe wielkie listki

Mamy i babcie nie kłamały: zielenina jest zdrowa. Listki naszej pietruszki, chociaż nie przykuwają uwagi oryginalnością kryją w sobie wiele składników odżywczych, których nie powstydziłby się szpinak, otręby czy nawet nasiona. Samo spożycie listków to korzyść dla naszego układu pokarmowego. Zielenina ta odtruwa nasz organizm i wspiera układ pokarmowy w przyswajaniu codziennych dawek pokarmów. Według kronik zielarzy, już od stuleci było wiadomo, że to napary i maści z pietruszki przyczyniają się do łagodzenia nerwobóli, zwalczają objawy kamicy moczowej, a także działają odkażająco i wzmacniająco.

Dzięki zawartości takich mikroelementów jak np. potas, fosfor, magnez, mangan, wapń, miedź i cynk mamy do czynienia z niesamowitą „bombą” witaminową. Te wszystkie właściwości natki pietruszki: zawartość witaminy C, kwasu foliowego, żelaza i beta karotenu sprawia, że pietruszka z szarej myszki przeradza się w celebrytkę wśród ziół.

Prosto z korzenia

Pietruszka to jednak gwiazda, która działa na kilku polach. Jest wspaniała jako delikatna i cicha towarzyszka zup. Jednak po pierwszym daniu, gdy na stół trafiają gotowane warzywa, czy sałatki zmienia się w  wytrawną rozmówczynię pałającą dobrym humorem i entuzjazmem. Niektórzy uważają, że ich dobry nastrój nie wynika z samej obecności pietruszki, ale z powodu aromatu, jaki wydzielają jej olejki eteryczne, w tym mirystycyna i apiol.

O ile mirystycynę uznać można za substancję wywołującą stany euforyczne, to apiol w zbyt dużych dawkach może stać się winowajcą skurczy, krwawień, a nawet poronień. Te przykre doznania spotykają głównie kobiety i młodsze dzieci. Pomijając te nieprzyjemne przykłady, korzeń pietruszki ma zbyt wiele wartości odżywczych, by zrezygnować z niego całkowicie. Korzeń zawiera o wiele większe stężenie witamin i minerałów niż listki. Dodatkowo w jego składzie znajdziemy m.in. tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę A, B6 i E oraz biało, błonnik, węglowodany i zdrowe tłuszcze roślinne.

Cera zielonej rusałki

Do pietruszki możemy zwracać się o pomoc w przypadku problemów trawiennych, gdy np. nasz układ trawienny odmawia współpracy, bądź odczuwamy bóle z nim związane. Pietruszka po przyjacielsku potraktuje również naszą trzustkę oraz nerki. Dzięki dobrom, jakie oferuje pietruszka możemy uspokoić nasz układ nerwowy: złagodzi to nadciśnienie i problemy sercowe. Chociaż jej dobroczynne działanie skupia się przede wszystkim na organizmie człowieka, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z jej dobrodziejstw mogła również skóra. Pietruszka działa kojąco i oczyszczająco dlatego świetnie sprawdzi się dla skóry młodej i problematycznej.Ale panie dojrzałe nie muszą wykreślać jej z listy składników w domowym spa. Składniki pietruszki działają rozjaśniająco i wygładzająco: eliminują przebarwienia, a także zmniejszają widoczność zmarszczek.

Pietruszka na zmarszczki to dość powszechny sposób. Nie musimy jednak zaopatrywać kosmetycznych zasobów w drogie, pietruszkowe specyfiki. Wystarczy kilkuskładnikowa domowa maseczka na twarz, którą wykonać możemy z posiekanej natki pietruszki, soku z cytryny i miodu. Tę gęstą masę musimy nałożyć na twarz, a następnie po kilkunastu minutach zmyć letnią wodą. Innym produktem może być mgiełka pietruszkowa, w sam raz na upały: pęczek pietruszki siekamy, i zalewamy przefiltrowaną, zimną wodą.

Mieszaninę zamykamy w szczelnym pojemniku i pozostawiamy na min. 12 godzin w lodówce.Po tym czasie możemy odcedzić wodę od pietruszki. Wodę przelejmy do buteleczki z atomizerem, natomiast listki posłużyć nam mogą jako składnik np. maseczki czy shake’a. Pietruszkowe oczyszczanie sprawdzi się również w postaci tonika: posiekaną i zalaną 40% alkoholem natkę przetrzymujemy min. 2 tygodnie w lodówce. Po tym czasie odsączamy listki i do płynu dolewamy wodę destylowaną. Krem z pietruszki do twarzy może okazać się absorbujący i trudny do wykonania, jeśli nie posiadamy odpowiednich składników i umiejętności. W naturalny krem z pietruszki lepiej zaopatrzyć się więc w aptece lub bio-sklepie.

Podsumowanie

Pamiętajmy, że pietruszka to wciąż gwiazda, a każda gwiazda miewa „humory” kiedy ma styczność z blaskiem fleszy. Dla pietruszki tym błyskiem jest słońce. Pod presją reaguje fotouczuleniowo. Stosowana w nadmiarze, w zbyt ostrym słońcu może powodować ostre zmiany skórne. Na baczności powinny się mieć szczególnie osoby z cerą wrażliwą.

Close Menu