Babeczki z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszne babeczki z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Świetnie smakują zarówno na ciepło jaki i na zimno. Możecie jeść je na kanapkach, podać na ciepło jako danie główne, albo jako przekąskę. Fajnie prezentują się podane podczas imprezy albo rodzinnego obiadu.

SKŁADNIKI na 12 średnich papilotek
250g ciecierzycy (waga przed namoczeniem)
1 słoik suszonych pomidorów w oleju
100g oleju (ze słoika z pomidorów)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól (jak pomidory są dobrze doprawione to nie dodaję soli)
pieprz

WYKONANIE
Ciecierzycę namaczamy na noc z 1/2 łyżeczki sody (8-12h). Po tym czasie płuczemy, wsypujemy do garnka, dosypujemy 1/2 łyżeczki sody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 25min.

1. Pomidory odsączamy na sitku, olej w którym były zostawiamy! (przyda się później)
2. Odcedzoną, przestudzoną ciecierzycę i pomidory mielimy w maszynce do mięsa 2x (możemy też zmielić w malakserze, najpier pomidory, następnie ciecierzycę)
3. Do gotowej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, olej z pomidorów, szczyptę pieprzu i mieszamy
4. Próbujemy i jak trzeba doprawiamy
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180st (najlepiej włączyć termoobieg)
6. Gotową masę przekładamy do papilotek (ja użyłam silikonowych)
7. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 25-35min
8. Wyciągamy jak góra się zarumieni.
9. Upieczony paszteciki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w foremkach, aż ostygną (gorące podczas próby wyciągnięcia mogą się rozwalić)
11. Smacznego!

Podajemy z pieczywem, albo sałatkami czy surówkami. Świetnie smakują na ciepło podane z pieczonymi ziemniakami 🙂

print