wegański bezglutenowy sos beszamelowy z ziemniaka

Prawie trzy lata temu przeszłam na dietę bezglutenową (nietolerancja) i myślałam, że już na zawsze żegnam się z sosem beszamelowym i lasagne. Robiąc wczoraj zakupy w wegańskich delikatesach, zaczęłyśmy rozmowę z przemiłą panią która tam pracuje na temat płatków drożdżowych i co z nich można zrobić, ja mówiłam o serze z ziemniaka, a ona opowiedziała mi o tym jak z mleka roślinnego i ziemniaków robi sos, którym pod koniec pieczenia polewa pizze i on się ładnie na niej zapieka. W mojej głowie od razu pokazała się wizja… ugotuję ziemniaki, dodam mleko, płatki, przyprawy i zrobię z tego sos beszamelowy do lasagne 🙂 Eureka! Dzięki rozmowie z tą śliczną i miłą dziewczyną zrobiłam i zjadłam pierwszą od 3 lat lasagne!

SKŁADNIKI
3-4 ugotowane ziemniaki (średnie)
150ml mleka roślinnego (użyłam ryżowe)
2 czubate łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki oleju albo oliwy
szczyptę gałki muszkatołowej
sól
pieprz

WYKONANIE
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ugotowane odcedzamy i studzimy
2. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy płatki drożdżowe, szczyptę gałki muszkatołowej, mleko, olej, odrobinę soli, pieprzu i miksujemy wszystko na gładką masę
3. Próbujemy i jak trzeba przyprawiamy do smaku
4. Potrawę polewamy sosem beszamelowym mniej więcej 10-12 min przed końcem pieczenia
5. Smacznego 🙂

print