Dania na bazie kiszonej kapusty to podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Nie ma chyba Polaka, który nie znałby smaku bigosu czy kapuśniaku. Najbardziej popularną rodzimą potrawą z wykorzystaniem kapusty jest oczywiście bigos. Do jego przyrządzenia służy młoda lub kiszona kapusta, przyprawy oraz mięso. Jest to stosunkowo proste danie, lecz jedynie jego odpowiednie przygotowanie i właściwy dobór składników gwarantują pełnię smaku i aromatu potrawy.

Sprawdzone przyprawy bigosowe

przyprawy do bigosuZamrożony bigos można przechowywać w domowej spiżarni przez wiele miesięcy. Podawany na polskich stołach od pokoleń bigos jest podawany na ciepło w miseczce z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków – w zależności od tego, w jakim rejonie kraju serwuje się tę poprawę. Jej przygotowanie jest dość czasochłonnym zajęciem. Jednak jednorazowy proces może zapewnić wiele porcji tego smakołyku na długi czas. Tego typu dania można też z powodzeniem mrozić, co znacznie przedłuża ich trwałość. Sporym ułatwieniem przy przyrządzaniu potrawy są gotowe przyprawy do bigosu. Dzięki nim nie trzeba podejmować się samodzielnego przygotowywania ziołowych kompozycji. W skład mieszanki wchodzi najczęściej: sól, pieprz, czosnek, papryka, kminek, cebula, kolendra, ziele angielskie, chili, liść laurowy oraz majeranek. Do przyrządzenia idealnego bigosu potrzebna jest przede wszystkim kapusta. Istnieje możliwość dobrania mieszanki kapusty młodej i kiszonej, które zapewnia potrawie ciekawy smak.

przyprawy do bigosuMłody wariant warzywa należy najpierw umyć pod bieżącą wodą, by pozbawić ją wszelkich zanieczyszczeń. Kiszonej kapusty nie wolno natomiast płukać, ponieważ mogłoby to pozbawić ją smaku. Bez względu jednak na to, z jakim jej typem mamy do czynienia, należy ją posiekać przed włożeniem do garnka. Im większe naczynie, tym swobodniejsze gotowanie potrawy zapewnia. W kwestii dodatków obowiązkowe jest również mięso. Dzięki niemu danie zyskuje na wyrazistości. Do bigosu można dodać pokrojony boczek, kiełbasę, mięso wieprzowe lub wołowe w dowolnej proporcji. Jego wcześniejsza obróbka termiczna, czyli na przykład podsmażenie na patelni wraz z przyprawami dodatkowo wzmacnia smak potrawy. Idealną kompozycję wraz z kapustą i mięsem stworzą również warzywa, takie jak np. marchew, cebula, seler czy pomidor. Niezastąpionym składnikiem będą też suszone grzyby, śliwki lub morele, które nadadzą daniu oryginalnego aromatu kojarzonego często ze świętami.

Dodając przyprawy, warto cały czas mieszać zawartość garnka aż do uzyskania całkowicie miękkiej kapusty. Odrobina koncentratu pomidorowego lub sosu sojowego nada potrawie lepszego kolorytu, a także poprawi jej konsystencję. Ciekawostką jest również to, że im częściej podgrzewa i studzi się bigos, tym lepszy smak uzyskuje.