Pizzeria, jak sama nazwa wskazuje, to miejsce, gdzie można zjeść pizzę w stylu włoskim (choć jest też ta w stylu amerykańskim). Pizze mogą mieć różne kształty i wielkości, mieć dodatki mięsne, rybne, warzywne, czasem nawet owocowe i ziołowe. Pizza to bardzo uniwersalne danie, znane obecnie niemal na całym świecie i smakujące prawie każdemu.
Kuchnia włoska to nie tylko pizza!
Jednak kuchnia włoska nie ogranicza się tylko do jednego dania. Każda sprawdzona pizzeria w Poznaniu powinna podawać też inne posiłki charakterystyczne dla Włoch. Co to może być? Na pewno w menu nie może zabraknąć makaronów. Najpopularniejsze jest spaghetti bolognese, czyli cienki, długi makaron z pomidorowym sosem i mielonym mięsem (w formie klopsików, lub wymieszanym z sosem jak ragu), często przyozdobiony listkami bazylii; jak również carbonara, czyli płaski szeroki makaron z kremowym sosem śmietanowym z dodatkiem sera i boczku. Włoskie makarony mają przeróżne kształty i kolory ? znane są te z dodatkiem szpinaku (nadającego zielony kolor), jak i z suszonymi pomidorami (dającymi ceglasty odcień). Dzięki temu danie jest bardziej kolorowe i atrakcyjne. Kolejne sycące popularne danie to gnocchi. Jest to taka włoska wersja polskich kopytek, czyli małych kluseczek ziemniaczanych.
Gnocchi mają formę bardziej owalną, są twardsze, bardziej zbite, mają też charakterystyczne pasiaste nacięcia dookoła. Można je posmażyć na masełku lub podawać z sosami, a nawet zapiekać. Najpopularniejszy jest oczywiście sos pomidorowy. Kolejna ciekawa propozycja to arancini. To smażone na głębokim tłuszczy ryżowe kulki z warzywami i/lum mięsem mielonym. Z ugotowanego ryżu robi się bardzo dużą kulkę i wyrabia dziurkę do której wkłada się farsz. Potem całość obtacza się w jajku oraz bułce tartej i wrzuca na rozgrzany tłuszcz aż się zbrązowi. Takie smażone ryżowe kulki, jak również te z makaronu, to popularne dania ,,uliczne? we Włoszech. A co z przekąskami i deserami? Nie można zapominać o tirami su, czyli kremowym deserze z biszkoptami o smaku kawy, jak również o bruscheccie, czyli chrupiących grzankach z kawałkami warzyw na wierzchu (zwykle pomidorach z ziołami).
Jak widać, kuchnia włoska jest zróżnicowana i nie ogranicza się jedynie do pizzy, świeżych pomidorów oraz tłoczonej na zimno oliwy z oliwek. Można z powodzeniem do codziennego jadłospisu wrzucić śmietanowe desery, przypieczone grzanki czy ziemniaczane kluseczki zapiekane z sosami. Na pewno domownicy nie będą narzekać, kiedy zostaną im zaserwowane takie włoskie pyszności na jadalnianym stole.