Pizzeria, jak sama nazwa wskazuje, to miejsce, gdzie można zjeść pizzę w stylu włoskim (choć jest też ta w stylu amerykańskim). Pizze mogą mieć różne kształty i wielkości, mieć dodatki mięsne, rybne, warzywne, czasem nawet owocowe i ziołowe. Pizza to bardzo uniwersalne danie, znane obecnie niemal na całym świecie i smakujące prawie każdemu.

Kuchnia włoska to nie tylko pizza!

pizzeria w PoznaniuJednak kuchnia włoska nie ogranicza się tylko do jednego dania. Każda sprawdzona pizzeria w Poznaniu powinna podawać też inne posiłki charakterystyczne dla Włoch. Co to może być? Na pewno w menu nie może zabraknąć makaronów. Najpopularniejsze jest spaghetti bolognese, czyli cienki, długi makaron z pomidorowym sosem i mielonym mięsem (w formie klopsików, lub wymieszanym z sosem jak ragu), często przyozdobiony listkami bazylii; jak również carbonara, czyli płaski szeroki makaron z kremowym sosem śmietanowym z dodatkiem sera i boczku. Włoskie makarony mają przeróżne kształty i kolory ? znane są te z dodatkiem szpinaku (nadającego zielony kolor), jak i z suszonymi pomidorami (dającymi ceglasty odcień). Dzięki temu danie jest bardziej kolorowe i atrakcyjne. Kolejne sycące popularne danie to gnocchi. Jest to taka włoska wersja polskich kopytek, czyli małych kluseczek ziemniaczanych.

sprawdzona pizzeria w poznaniuGnocchi mają formę bardziej owalną, są twardsze, bardziej zbite, mają też charakterystyczne pasiaste nacięcia dookoła. Można je posmażyć na masełku lub podawać z sosami, a nawet zapiekać. Najpopularniejszy jest oczywiście sos pomidorowy. Kolejna ciekawa propozycja to arancini. To smażone na głębokim tłuszczy ryżowe kulki z warzywami i/lum mięsem mielonym. Z ugotowanego ryżu robi się bardzo dużą kulkę i wyrabia dziurkę do której wkłada się farsz. Potem całość obtacza się w jajku oraz bułce tartej i wrzuca na rozgrzany tłuszcz aż się zbrązowi. Takie smażone ryżowe kulki, jak również te z makaronu, to popularne dania ,,uliczne? we Włoszech. A co z przekąskami i deserami? Nie można zapominać o tirami su, czyli kremowym deserze z biszkoptami o smaku kawy, jak również o bruscheccie, czyli chrupiących grzankach z kawałkami warzyw na wierzchu (zwykle pomidorach z ziołami).

Jak widać, kuchnia włoska jest zróżnicowana i nie ogranicza się jedynie do pizzy, świeżych pomidorów oraz tłoczonej na zimno oliwy z oliwek. Można z powodzeniem do codziennego jadłospisu wrzucić śmietanowe desery, przypieczone grzanki czy ziemniaczane kluseczki zapiekane z sosami. Na pewno domownicy nie będą narzekać, kiedy zostaną im zaserwowane takie włoskie pyszności na jadalnianym stole.