czysta 15 warzyw i owoców

W marketach, sklepach, osiedlowych warzywniakach bardzo ciężko znaleźć warzywa i owoce, które nie miały kontaktu z pestycydami. Jeżeli uda nam się takie spotkać ich wybór jest bardzo ograniczony, a ceny wysokie. Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) co roku prowadzi badania i sporządza raport, w którym wymienia najbardziej i najmniej toksyczne warzywa i owoce. Tutaj przedstawiłam najbardziej zanieczyszczoną 12 – parszywa 12 warzyw i owoców.

Dzisiaj przedstawię najczystszą 15 warzy i owoców, które prawie wcale nie zawierają pestycydów, albo zawierają ich znikome ilości.

1. Awokado
2. Kukurydza*
3. Ananasy
4. Kapusta
5. Groszek mrożony
6. Cebula
7. Szparagi
8. Mango
9. Papaja*
10. Kiwi
11. Bakłażany
12. Melony
13. Grejpfruty
14. Kantalupa
15. Kalafior
Do tej listy możemy jeszcze dorzucić dynię.
* Część kukurydzy, papai i dyni które są sprowadzane, produkowana jest przez przez GE seedstock (modyfikowane genetycznie), dlatego najlepiej kupować je ekologiczne.

źródło: https://www.ewg.org/foodnews/clean_fifteen_list.php

print