gyros z boczniaków

Gyros z boczniaków czyli tradycyjna potrawa grecka w wersji roślinnej. Zdaniem badaczy brytyjskich potrawy typu gyros, arabska szałarma czy meksykańskie tacos al pastor, pochodzą od tureckiej potrawy doner kebab. Grecy spopularyzowali tę potrawę otwierając w Europie tysiące punktów sprzedaży.

SKŁADNIKI dla 2 osób
500g boczniaków
2 łyżki oleju
przyprawa do gyrosa
sól
pieprz

WYKONANIE
1. Boczniaki myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w paski
2. Pokrojone boczniki wrzucamy na patelnię, dodajemy olej, przyprawy i dusimy pod przykryciem, aż odparuje woda (od czasu do czasu mieszamy)
3. Po odparowaniu wody, boczniki podsmażamy (muszą się ładnie przyrumienić)
4. Gotowe 🙂

Gyros z boczników świetnie smakuje podany z pieczonymi łódeczkami z ziemniaków i sosem tzatziki.

print