Większość czynności kuchennych wykonywanych obecnie w gospodarstwach domowych związanych jest pośrednio z wykorzystaniem nowoczesnych technologii. Obecnie do wyboru jest wiele urządzeń, które skutecznie wspomagają radzenie sobie z codziennymi czynnościami. W dobie zapotrzebowania na sprzęty wspomagające higieniczne przygotowanie żywności do bezpiecznego spożycia sporą popularnością cieszą się ozonatory. Dzięki nim przygotowanie jedzenia staje się proste, a cała czynność nie wymaga dużych nakładów czasu.

Atuty ozonowania owoców w domu?

owocZa sprawą specjalistycznych generatorów ozonu możliwe jest dziś bezpieczne odkażenie powietrza, żywności i wody. Ozon jest bowiem sterylizatorem usuwającym z zastanej powierzchni wirusy, bakterie, grzyby i pleśnie. By właściwie wyozonować powietrze wystarczy jedynie wprowadzenie generatora do wybranego pomieszczenia. Gaz przejmie całą dostępną przestrzeń, by skutecznie ją oczyścić bez dodatkowych akcesoriów. Jedak do takich czynności w przypadku oczyszczania żywności potrzebne jest specjalne urządzenie. Ozonowanie owoców w domu zdecydowanie przedłuża ich świeżość. Proces powinno rozpocząć włożenie artykułów spożywczych do plastikowego lub szklanego naczynia i zalanie ich wodą. Następnie w wodzie umieszcza się rurkę z dyfuzorem. Urządzenie do ozonowania włącza się na około 10 minut. Po ukończeniu procesu żywność pozostawia się w wodzie na kolejny kwadrans. Tak oczyszczone jedzenie nadaje się do spożycia.

OwoceProces ozonowania można przeprowadzać również bez zastosowania wody, lecz jest to mniej popularna metoda. Ponadto wymaga ona zastosowania foliowych woreczków i dłuższego czasu oczekiwania na ukończenie czynności. Wyozonowane produkty są nie tylko bezpieczne i pozbawione wszelkich toksyn, ale także zdrowsze i smaczniejsze. Zakup ozonatora na własny użytek pozwala cieszyć się świeżymi owocami i warzywami na co dzień. Ozonować można także mięso i inne produkty o krótkim terminie ważności oraz samą lodówkę. Pozwala to usunąć nie tylko niebezpieczne bakterie, ale także nieprzyjemne zapachy. Niewątpliwą korzyścią podejmowania tego procesu jest fakt, że ozon nie wydziela żadnych niepożądanych substancji i szkodliwych produktów ubocznych. Nie pozbawia też oczyszczanego jedzenia smaku. Jedyną pozostałością po całym procesie jest tlen.

Ozonatory stały się popularne i wciąż zyskują na popularności. Nowoczesne ozonatory nabyć można również w Polsce, dzięki czemu każde gospodarstwo domowe ma możliwość zakupu rodzimego urządzenia o dobrych parametrach w przystępnej cenie. Przy pomocy zakupionego ozonatora można z powodzeniem umyć wszystkie owoce i warzywa, eliminując z ich powierzchni wszelkie szkodzące zdrowiu mikroorganizmy.