Niezależnie od tego, czy celem wprowadzenia do diety zdrowszych wersji mącznych produktów jest redukcja wagi czy też utrzymanie zalecanej przez lekarza diety, warto zadbać o to, by posiłki o dobrym składzie zachowały swoje wysokie walory smakowe. Obecnie sklepy ze zdrową żywnością oferują wiele alternatyw popularnych produktów niezbędnych do przygotowywania tradycyjnych dań polskiej kuchni. Wprowadzenie niskokalorycznego i nieprzetworzonego zamiennika np. w postaci mąki orkiszowej może w krótkim czasie przyczynić się do poprawy funkcjonowania całego organizmu.

Walory odżywcze mąki żytniej

Eliminacja z diety wysoce kalorycznego białego pieczywa nie jest wcale zadaniem trudnym czy kosztownym. Nie musi to także oznaczaćGofry, mąka i jajka pożegnania się ze smacznymi potrawami lub ulubionym pieczywem. Wystarczy zamienić białą przetworzoną mąkę pszenną na jej zdrowszy i mniej kaloryczny odpowiednik, jakim jest na przykład żytnia mąka razowa Melvit. Nie trzeba też od razu pozbywać się zapasów białych mąk z domowej spiżarni. Już samo połączenie pszennej mąki z jej razowym zamiennikiem w proporcji pół na pół wzbogaca wartość odżywczą każdej przyrządzanej potrawy. Warto więc postawić na różnorodność, tym bardziej, jeśli nie stać nas na regularne kupowanie droższych wariantów. Walory odżywcze, jakie posiada maka żytnia, można dodatkowo wzbogacić, przemycając do wypieków i dań również inne produkty zbożowe. Jeśli, przykładowo, przyrządzamy gofry lub naleśniki, do przygotowanego już ciasta warto dodać otręby zawierające między innymi błonnik.

Łyżka mąkiMąki razowe wyróżniają się o wiele lepszym składem od swoich tradycyjnych pszennych odpowiedników. Ich zastosowanie do większości popularnych potraw znacząco poprawia smak oraz wartość zdrowotną pokarmu. Przede wszystkim zawierają one o wiele więcej błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz zwiększa uczucie sytości po jedzeniu. Przyczynia się on również do ogólnej poprawy metabolizmu. Jego spożycie docenią więc osoby cierpiące na zaparcia lub będące na diecie redukcyjnej. Żytni wariant mąki razowej jest bogaty w ważne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu minerały, takie jak fosfor, żelazo oraz cynk. Wyróżnia się ona także niższą od innych dostępnych na rynku mąk zawartością skrobi, która może negatywnie wpływać na pracę żołądka, rozregulowując procesy trawienia. W składzie razowej mąki znajdują się także ważne dla układu nerwowego witaminy z grupy B oraz niezwykle istotne w okresie wzrostu białko. Jest ona więc polecana również w diecie dzieci i młodzieży.

Za wyborem ciemnej mąki przemawiają także walory smakowe. Doskonale podkreśla ona smak domowych wypieków, takich jak tradycyjne chleby, bułki typu graham lub ciasta. Idealnie komponuje się smakowo z gęstymi ciastami o korzennym lub orzechowym smaku, takimi jak piernik, brownie czy muffiny. Mąkę razową z powodzeniem kupić można obecnie w każdym sklepie ze zdrową żywnością, sklepie internetowym lub nawet większym supermarkecie, ponieważ z biegiem czasu cieszy się ona coraz większą popularnością wśród wielbicieli zdrowego odżywiania.