Naturalne soki owocowe i warzywne stają się jednym z głównych elementów diety osób dbających o zdrowy tryb życia. Warto pamiętać jednak o tym, że sens ich spożywania będzie występować jedynie w sytuacji gdy będą to produkty w pełni naturalne. Wszelkie zbędne dodatki mogą generować więcej strat niż zysków dla organizmu.

Zdrowotne soki bez dodatków

Soki, które dostępne są obecnie w hipermarketach mogą się istotnie różnić między sobą składem. Część z tego typu produktów zawierać będzie bardzo duże ilości cukru. Warto pamiętać natomiast o tym, że jego spożywanie w nadmiernych ilościach może mieć szczególnie negatywny wpływ na organizm, prowadząc przede wszystkim do otyłości. W ostatnim czasie bardzo często spotkać się można z produktami, które będą produkowane nie z naturalnych, świeżych owoców ale z przecierów. Również w ten sposób wytwarzane napoje będą mieć co najwyżej neutralny wpływ na zdrowie. Pozbawione będą przede wszystkim witamin i pierwiastków, a problem ten będzie szczególnie łatwo dostrzegalny w przypadku tych warzywnych. Jeżeli chodzi natomiast o soki naturalne bez dodatków kluczowa w ich przypadku okazuje się być użyta metoda produkcji. Przede wszystkim ważne wydaje się być odpowiednie wyselekcjonowanie owoców użytych do pozyskania napoju. Z jednej strony powinny być to owoce w pełni dojrzałe, a z drugiej zaś świeże.

Dodatkowo bardzo ważną rolę odgrywać tutaj będzie rezygnacja z takich metod produkcji, które opierać się będą na obróbce termicznej. Jej zastosowanie wydaje się być bowiem najlepszym sposobem na to, aby pozbawić sok najcenniejszych witamin i składników mineralnych. Zamiast tego stosowaną coraz częściej metodą jest ta opierająca się na tłoczeniu napoju na zimno. Dzięki temu uzyskany sok może wyróżniać się niemal takimi samymi właściwościami jak dany owoc rosnący na drzewie. Aby mieć pewność co do pełnej naturalności takich właśnie produktów warto jest kupować je jedynie u zaufanych sprzedawców i dystrybutorów. Dużą ostrożność należy zachować przy zakupie takich napojów w najpopularniejszych hipermarketach. W ostatnim czasie jednym z bardziej popularnych rodzajów produktów prozdrowotnych stały się naturalne soki. Okazują się być one doskonałym źródłem wszystkich najcenniejszych składników odżywczych, witamin i minerałów. Aby tak jednak było bardzo ważne okazuje się być ich wyprodukowanie w odpowiedni sposób. Unikać należy w tym celu użycia wszelkiego rodzaju metod obróbki termicznej, która pozbawią w pełni wyprodukowanego napoju potasu czy też witamin. Zamiast tego lepiej pić te wyprodukowane metodą tłoczenia na zimno.