jarskie gołąbki

Każdy z nas ma swoje ulubione danie z dzieciństwa, do moich ukochanych potraw z tego okresu należą jarskie gołąbki, które przygotowywała moja babcia Misia. Faszerowała je ryżem, grzybami i duszoną cebulką, potem zapiekała w piekarniku, aż się zarumieniły. Podawała zawsze z moim ulubionym sosem cebulowym, albo pomidorowym.

SKŁADNIKI
1 większa, albo 2 mniejsze główki kapusty (zależy jakiej wielkości macie garnek)
300g brązowego ryżu (może być dziki, biały, kupcie taki jaki lubicie)
1,5 kg pieczarek
4 średnie cebule
sól
pieprz
olej do smażenia

WYKONANIE
1. Z  kapusty wycinamy głąb. Wkładamy kapustę do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż będzie można łatwo oddzielać liście z główki (ja ściągam te co odchodzą, dalej gotuję i ściągam kolejne….)
2. Ostrożnie oddzielajcie liście, żeby się nie porwały, z oderwanych liści ścinamy łykowate zgrubienie
3. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
4. Pieczarki myjemy, wkładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy około 20min, potem odcedzamy i studzimy
5. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, wrzucamy na patelnię, dodajemy olej i podsmażamy
6. Ugotowane, odsączone pieczarki ścieramy na tarce, albo mielimy w melakserze (maszynce do mięsa), dodajemy ryż, podsmażoną cebulkę, przyprawiamy solą i pieprzem (spróbujcie czy farsz jest odpowiednio doprawiony)
7. Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy
8. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym albo na patelni, podlewamy wodą wymieszaną z pieprzem i solą (możemy też bulionem roślinnym)
9. Zapiekamy w piekarniku albo na patelni około 20min
10. Jarskie gołąbki wyciągamy, polewamy sosem pomidorowym, cebulowym albo grzybowym
11. Smacznego 🙂

print