Masło migdałowe to znakomity produkt dla tych, którzy dbają o linie i zdrowe odżywianie. Zalicza się je do grupy produktów tzw. superfoods, czyli żywności o wielu właściwościach korzystnych dla organizmu. Jest to świetny zamiennik tradycyjnego masła, ale także stanowi znakomity dodatek do deserów, a nawet dań wyrwanych.

Masło o dobrym składzie

masło migdałowe Co warto wiedzieć o maśle migdałowym? Migdały to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych orzechów, dlatego warto, jest je mieć w swojej diecie. Regularnie spożywane mają wiele cennych właściwości. Między innymi są bogate w błonnik pokarmowy, witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Charakteryzują się przyjemnym i delikatnym smakiem, a ich zastosowanie w kuchni jest nieocenione i tak też z nich powstaje przepyszne masło migdałowe. Najważniejsze, by znaleźć masło migdałowe w sklepie, o dobrym składzie i bez zbędnych dodatków. Takie można zakupić w sklepach internetowych, bądź marketach ze zdrową żywnością. Ale opowiedzmy trochę o właściwościach masła migdałowego. Zacznijmy od tego, że jest polecane dosłownie do wszystkiego. Masło orzechowe z migdałów posiada 50% nienasyconych kwasów tłuszczowych, około 10% to błonnik pokarmowy, który ma korzystny wpływ na pracę układu trawiennego oraz metabolizm. Masło migdałowe nie zawiera cholesterolu i jest zalecane w ramach naturalnej profilaktyki chorób serca.

masło migdałowe Regularnie spożywane obniża nadciśnienie, a dzięki wysokiej zawartości witaminy E- przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia skóry. Masło migdałowe wzmacnia także układ odpornościowy, dzięki czemu zapobiega rozwojowi wielu infekcji. Poza tym jest bomba dostarczającą energii, oraz zapewnia substancje budulcowe dla kości i zębów. Przechodząc do zastosowania, trzeba przyznać, że już same właściwości zachęcają, aby zakupić i skosztować masło migdałowe. Jednak przejdźmy jeszcze do zastosowania. Można dodawać je zarówno do dań wytrwanych jak i słodkich wypieków. Pasuje jako dodatek do owsianki, placków, naleśników ? ale można nim posmarować również kanapki czy tosty, to świetna alternatywa dla kremów czekoladowych, które uwielbiają dzieci. Masło migdałowe uwielbiane jest przez wegan i wegetarian, którzy spożywają wyłącznie produkty niepoddane obróbce termicznej.

Nie trzeba chyba mówić, że masło migdałowe to rzecz wartościowa i smaczna, która ma wiele właściwości odżywczych, zasmakuje każdemu, kto lubi orzechy połączone z odrobiną czekolady. To wspaniały smakołyk, zdrowa przekąska i oryginalny obiad w jednym. Masło migdałowe jak widać zaskakuje! Powinno się znaleźć w każdej domowej kuchni.