najlepsze falafele prosto z Libanu

Falafele prosto z Libanu!

Falafele to przepyszna bliskowschodnia przekąska która z roku na rok zyskuje sobie coraz więcej fanów wśród naszych rodaków.Kotleciki wykonane są w zależności od rejonu z którego pochodzą z ciecierzycy (Palestyna), bobu (Egipt) albo z ciecierzycy i fasoli fava (bób) (Liban). Swój cudowny smak zawdzięczają nie tylko strączkom ale ziołom i przyprawom które do nich dodajemy.
Podzielę się z Wami przepisem który dostałam od zaprzyjaźnionego Libańczyka (pozdrawiam Alex).

SKŁADNIKI dla 6 osób
500g świeżego bądź mrożonego bobu
300g ciecierzycy (nie może być gotowana ani z puszki!)
pęczek pietruszki
pęczek kolendry
4-5 ząbków czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka sumaku (opcjonalnie)
1 czubata łyżeczka zmielonego kuminu (kmin rzymski)
1 czubata łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 łyżeczka ostrej papryki (ja lubię bardziej ostre więc dodaję 1,5 łyżeczki ale co kto lubi)
sól do smaku
olej do smażenia
naczynie do głębokiego smażenia (wysoka patelnia, garnek)

WYKONANIE
Pamiętajcie bobu ani ciecierzycy NIE GOTUJEMY!
1. Bób i ciecierzycę namaczamy na noc w osobnych naczyniach (najlepiej na 12h)
2. Następnego dnia wylewamy wodę w której się moczyły i płuczemy na sitku pod bieżącą wodą (nie gotujemy)
3. Bób obieramy ze skórki (podobno można kupić już obrany… ja takiego w polskich sklepach nie spotkałam)
3. Wsypujemy ciecierzycę (nie gotujemy) do blendera i miksujemy na gładką masę (możemy też zmielić w maszynce do mielenia)
4. Zmieloną masę przekładamy do wysokiego naczynia (miski)
5. To samo robimy z bobem, najpierw miksujemy następnie przekładamy do miski
6. Do masy dodajemy drobno pokrojoną cebulę (można zblendować), posiekaną natkę i zieloną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sodę, solimy według własnych upodobań i dokładnie mieszamy
7. Gotową masę przykrywamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki
8. Olej rozgrzewamy na patelni albo w rondelku
9. Formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich i smażymy na głębokim oleju (olej musi być mocno rozgrzany), aż się zarumienią.
10. Usmażone falafele układamy na ręczniku papierowym który odsączy nadmiar oleju

wartość odżywcza w 1 porcji wynosi około 430 kcal
białko: 16,45g
węglowodany: 46,66g
tłuszcze: 20,3g

Najlepiej smakują podane z hummusem, pesto, sosem czosnkowym, grillowanymi warzywami i owocami 🙂

pyszne falafele

print