najlepszy pasztet z orzechami włoskimi

Najlepszy wegański pasztet z orzechami włoskimi! Cała rodzina się w nim zakochała 🙂 Wyszedł tak dobry, że od kilku dni piekę 2 dziennie, a on bardzo szybko znika. Ciepły jest bardzo dobry, ale przestudzony i potrzymany przez kilka godzin w lodówce to poezja smaku.

SKŁADNIKI na 1  foremkę
300g fasoli piękny jaś
100g orzechów włoskich
100 ml oleju
4 duże cebule
1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego cząbru
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
sól
pieprz

WYKONANIE
Fasolę gotujemy tak jak w tym przepisie.

1. Obraną cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy 50 ml oleju, przyprawy i podsmażamy, aż się przyrumieni
2. Usmażoną cebulę studzimy i wyciągamy z niej liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego
3. Ugotowaną fasolę, podsmażoną cebulę (razem z olejem na którym się smażyła) mielimy w maszynce do mięsa (najlepiej dwa razy). Możemy też zmiksować w malakserze na gładką pastę
3. Do gotowej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, pozostały olej, drobno posiekane orzechy i mieszamy
4. Próbujemy i jak trzeba doprawiamy
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180st (termoobieg)
6. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki (silikonowej nie trzeba smarować)
7. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50min
8. Upieczony pasztet wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w foremce, aż ostygnie (gorący podczas próby wyciągnięcia może się rozwalić)
9. Smacznego!

print