orzechowo – cynamonowe drożdżówki z polewą jogurtową

Orzechowo – cynamonowe drożdżówki z polewą jogurtową.
Puszyste ciasto drożdżowe, dużo nadzienia i pyszna polewa, czyli to co misie lubią najbardziej 🙂 Drożdżówki są bardzo łatwe w przygotowaniu, najlepiej piec je w szklanej formie, a po upieczeniu delikatnie odrywać od siebie.

SKŁADNIKI
ciasto:
1 szklanka (250ml) mleka roślinnego
7g drożdży instant (1 łyżeczka) albo 25g świeżych
80g oleju (użyłam ryżowego)
450g mąki orkiszowej (może być pszenna)
60g cukru pudru (u mnie zmielony cukier kokosowy)
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju do wysmarowania formy

nadzienie:
2 czubate łyżeczki cynamonu
50ml oleju
50g cukru (3 czubate łyżki)
150g drobno posiekanych orzechów pecan (100g do środka, 50g do posypania wierzchu)

polewa jogurtowa:
100g cukru pudru (u mnie zmielony w młynku do kawy cukier kokosowy)
2 małe albo jeden duży jogurt roślinny (około 300ml)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
30g drobno posiekanych (grubo zmielonych) orzechów pecan

WYKONANIE:
1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy olej, 1 łyżkę cukru i delikatnie podgrzewamy (nie może być za gorące)
2. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10min
3. Po tym czasie wsypujemy cukier, sól, mąkę, wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulę (ciasto ma obyć jednolite i łatwo odchodzić od rąk)
4. Wysoką miskę smarujemy tłuszczem, wkładamy kulę z ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło
5. Wyrośnięte ciasto wyciągamy, chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy na prostokąt delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, aby ciasto się nie przyklejało
6. Przygotowanie nadzienia: dokładnie mieszamy ze sobą olej, cynamon, cukier puder. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy nasze rozwałkowane ciasto, na koniec posypujemy orzechami (część zostawmy do posypania wierzchu)
7. Następnie ściśle zwijamy wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady
8. Ostrym nożem kroimy na 4 cm równe kawałki
9. Piekarnik rozgrzewamy do 180st
10. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem, układamy obok siebie zawinięte bułeczki, smarujemy pozostałym nadzieniem, posypujemy pozostałymi orzechami i wkładamy do rozgrzanego piekarnika
11. Pieczemy 25-30min (bułeczki mają się delikatnie przyrumienić)
12. W trakcie jak się pieką, przyrządzamy polewę: cukier puder mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny i zmielonymi (drobno posiekanymi) orzechami
13. Lekko przestudzone orzechowo – cynamonowe drożdżówki polewamy polewą jogurtową
14. Smacznego 🙂

print