pieczone łódeczki z ziemniaków

Kto nie kocha ziemniaków? Ja je uwielbiam pod każdą postacią! Pieczone, smażone, gotowane, podawane w sałatkach i na wszystkie inne sposoby! Niektórzy uważają ziemniaki za bezwartościowe i tuczące co jest bardzo krzywdzące, ponieważ w rzeczywistości te smaczne bulwy zawierają niewiele kalorii, za to dużo witamin, minerałów, błonnika i białka. Ich miąższ zawiera lekkostrawne węglowodany, a białko bogate w aminokwasy egzogenne dorównuje jakością sojowemu.

SKŁADNIKI dla 2 osób
1 kg obranych ziemniaków
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka suszonego, zmielonego czosnku
1 łyżka (10ml) oleju do smażenia (ja używam ryżowy)
sól do smaku

WYKONANIE
1. Obrane, umyte ziemniaki kroimy w łódeczki (duże ziemniaki kroimy wzdłuż na 8 części, małe na 4)
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180st (najlepiej z termoobiegiem)
3. Do pokrojonych ziemniaków wsypujemy przyprawy i olej
4. Dokładnie wszystko mieszamy
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
6. Układamy ziemniaczki i wkładamy do nagrzanego piekarnika
7. Pieczemy około 20-40 min (czas pieczenia zależy od rodzaju użytych ziemniaków)
8. Łódeczki muszą się ładnie przyrumienić
9. Upieczone przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi sosami
10. Smacznego 🙂

wartość odżywcza jednej porcji wynosi: 426,5g
białko: 8g
węglowodany: 91,5g
tłuszcz: 5,1g

Ja uwielbiam jeść je z sosem czosnkowym, a córka z guacamole.pieczone ziemniakiWeganizm jest prosty i pyszny!

print