placki z batatów podane z duszonymi pieczarkami i cebulką

Placki z batatów podane z duszonymi pieczarkami i cebulką to od dwóch tygodni hit obiadowy w moim domu. Mąż i córka najchętniej jedliby je codziennie i to niech będzie najlepszą dla nich rekomendacją 🙂
Bataty to słodkie ziemniaki, które bez problemu kupicie w każdym supermarkecie. Możecie potraktować je jak zwykłe ziemniaki, ale musicie wziąć pod uwagę, że ich smak jest słodki, delikatnie karmelowy i nie ma nic wspólnego ze smakiem normalnych ziemniaków.
Ja swoje placuszki dla siebie przygotowałam w wersji fit, czyli upiekłam bez tłuszczu w piekarniku, jednak mojej rodzince dużo bardziej smakują smażone na oleju (mają rację są smaczniejsze :P)

SKŁADNIKI dla 2 osób
1 duży batat
1 duży ziemniak
3 duże cebule
0,5kg pieczarek
olej do smażenia
sól
pieprz
płatki drożdżowe (opcjonalnie)

WYKONANIE:
1. Obieramy batata, ziemniaka i cebulę, ścieramy na tarce (grube oczka), przyprawiamy solą i pieprzem
2. Pozostałe cebule kroimy w pióra, wrzucamy na patelnię, dodajemy olej i podsmażamy
3. Pieczarki porządnie myjemy, kroimy na grube kawałki, wrzucamy do garnka i dusimy (najlepiej bez przykrycia), aż odparuje woda
4. Uduszone (bez wody) pieczarki dodajemy do cebuli, przyprawiamy do smaku i chwilę razem podsmażamy
5. Wersja fit: piekarnik rozgrzewamy do 200st, blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej placki, posypujemy płatkami drożdżowymi i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 25min, wyciągamy jak się przyrumienią
6. Wersja normalna: smażymy jak zwykłe placki ziemniaczane (rozgrzewamy na patelni olej, nakładamy placki, posypujemy płatkami drożdżowymi, smażymy z każdej strony, aż się przyrumienią)
7. Na upieczone/usmażone placki z batatów nakładamy pieczarki z cebulką (możemy polać sosem czosnkowym, albo dodać kawałki awokado)
8. Smacznego!

print