Niewiele osób wie, jakim składem wyróżniają się znane przez wszystkich sklepowe słodycze lub popularne desery serwowane w kawiarniach czy restauracjach. Większość z tych punktów dosładza swoje produkty np. syropem glukozowym, który zapewnia wyraźny, słodki smak łakociom i jest bardzo opłacalnym produktem.

Syrop glukozowy w cukiernictwie

 syrop glukozowy Nawet jego niewielka ilość potrafi zapewnić optymalną słodycz większości słodkich potraw. Jest on także łatwo rozpuszczalny w deserach i wodzie, dzięki czemu może służyć jako spoiwo lub słodzik dla paczkowanych łakoci lub napojów. Smak deserów kojarzy się zwykle z beztroskimi latami dzieciństwa. Niewiele osób wie jednak, że zazwyczaj nie są one słodzone samym cukrem. Aby uzyskać pożądane właściwości i optymalną lepkość trzymającą produkt w konsystencji muszą zawierać w składzie także niezwykle praktyczne w użyciu syropy z zawartością glukozy. Są one nie tylko szybkim w zastosowaniu, ale także bardzo ekonomicznym rozwiązaniem dla wielu punktów serwujących słodycze lub zakładów produkujących smakołyki. Wielu właścicieli cukierni i restauracji decyduje się na polecany syrop glukozowy – gdzie kupić jednak najlepszy? Warto sprawdzić na przykład ofertę w Internecie, ponieważ liczne sklepy proponują hurtowy zakup dobrej jakości produktu w stosunkowo niskiej cenie. Będzie to na pewno opłacalny ruch dla wszelkich punktów gastronomicznych, które potrzebują go więcej do przyrządzania codziennych deserów.

 syrop glukozowy Z takiego rozwiązania chętnie korzystają też zakłady produkujące popularne słodycze. Syropy glukozowe są stosowane na rynku spożywczym od wielu lat. Posiadają liczne właściwości, które pomagają nadać produktom wymagane konsystencje. Używane są do produkcji napojów i słodkich smakołyków, nadając im optymalną słodycz, poprawiając teksturę, a także zapobiegając ich wysychaniu i krystalizacji. Przemysł spożywczy często wykorzystuje więc tego rodzaju syropy nie tylko w celach smakowych. Dodanie ich do niektórych produktów poprawia ich konsystencję oraz barwę. Mogą one z powodzeniem zastępować np. skrobię kukurydzianą w towarach spożywczych. Wyższość syropu glukozowego nad glukozowo-fruktozowym polega przede wszystkim na tym, że jest on mniej szkodliwy dla zdrowia. Stanowi zwyczajny roztwór zawierający przewagę glukozy – do około 80% i cukry złożone.

Jest on również o wiele mniej słodki niż cukier lub syrop z domieszką fruktozy. Stosuje się go głównie do produkcji słodkich wypieków, popularnych napojów, słodyczy i innych smacznych przetworzonych produktów żywieniowych. Doceniają go zwłaszcza cukiernicy, którzy wykorzystują go do wykonania plastycznych mas na torty.

Więcej na stronie https://apimar.pl/