roślinny sos tzatziki

Sos tzatziki jest najpopularniejszą przystawką w kuchni greckiej. Świetnie pasuje jako dodatek do dań smażonych, pieczonych, albo z grillowanych. Idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, batatami oraz jako dodatek do gyrosa z boczniaków.
SKŁADNIKI na 1 porcję
duży zielony ogórek
małe opakowanie jogurtu roślinnego (120-150g)
mały ząbek czosnku
sól
pieprz
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki drobno pokrojonego świeżego koperku
WYKONANIE
1. Ogórka myjemy, obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o grubych oczkach
2. Do startych ogórków dodajemy trochę soli, odstawiamy na 15 min
3. Po 15 min odciskamy sok
4. Do miski wkładamy odciśnięte ogórki, koperek, jogurt, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, całość mieszamy
5. Próbujemy i przyprawiamy do smaku
6. Na godzinę wstawiamy do lodówki
7. Gotowe!

print