Wigilia to magiczny czas ubierania choinki, dawania sobie prezentów i składania życzeń przy opłatku. To także czas wystawnej kolacji w gronie najbliższych. Co prawda obecnie zwykle nie szykuje się dwunastu potraw, jednak nadal jedzenia nie powinno zabraknąć, a zwykle zostaje ono też na pozostałe dni świąteczne. Sprawdzają się zupy, ryby, słodkości i wiele innych wspaniałości. Często pojawia się jednak problem logistyczny.
Kiedy znaleźć czas by ugotować to wszystko?
Gdzie składować sterty brudnych naczyń po masie misek i garnków? Nie każdy też lubi gotować czy ma do tego talent. Na szczęście zawsze można postawić na sprawdzony catering z Bydgoszczy lub innego miasta. wystarczy wybrać odpowiednią firmę, a następnie złożyć zamówienie na konkretne dania i konkretną ilość porcji. Co warto wybrać? Na pewno można zaplanować przystawki, choć nie jest to obowiązkowe. Popularne są śledzie i inne ryby podawane na zimno np. w galarecie lub w śmietanie. Również dobrym pomysłem będzie warzywna sałatka ? to danie, które wygląda inaczej w każdym domu, więc i firmy będą miały na nie różne przepisy. Często znaleźć można tam ziemniaki, jajka, marchewkę, groszek, jak i sporą porcję majonezu. Potem przychodzi czas na zupy. Firmy cateringowe stawiają na dwie.
Pierwsza to klasyczny barszcz, który jako dodatek może mieć uszka (dawane na talerz), choć zdarzają się też krokiety i paszteciki (kładzione obok zupy, zwykle z kapustą i/lub grzybami). Druga opcja to zupa grzybowa, gęsta i sycąca, zwykle z dodatkiem śmietany, czasem też grzanek. Jeśli chodzi o dania główne, to dominuje tutaj smażony karp, jak również pierogi z różnymi nadzieniami. Może to być masa mięsna, kapusta, grzyby, w wersji wegetariańskiej dawana jest też kasza czy ziemniaki. Dobrym wyborem będzie też miska łazanek, czy kapusta z grochem. A co na deser? Dwie standardowe pozycje to klasyczny sernik na kruchym spodzie, jak również zawijana rolada makowcowi. W roli małych słodkich przekąsek sprawdzą się kruche pierniczki, także te nadziewane marmoladą. Jeśli wolimy inne ciasta, to lepiej jest je kupić osobno w cukierni lub też wykonać je samodzielnie.
Zamówienie cateringu na święta wcale nie jest złą opcją. Pozwala nam zaoszczędzić czas na gotowaniu i zmywaniu, który możemy przeznaczyć na dekorowanie domu, wybieranie prezentów, czy spędzenie czasu z rodziną. Bez względu na to, czy zamówimy barszcz, karpia, czy makowca to grunt by jedzenie było świeże, smaczne i wprowadziło świąteczny nastrój na nasz pięknie przystrojony stół.