vegan pulled chicken

Do zrobienia vegan pulled chicken wykorzystałam owoc drzewa bochenkowego – jackfruit. Kupicie go w sklepach wegańskich, z kuchnią indyjską, albo w tych gdzie w ofercie są produkty spożywcze z całego świata. Ja swój zamówiłam przez internet. W sobotę zrobiłam z nim burgery, nasi wszystko jedzący znajomi nie chcieli uwierzyć, że to nie mięso tylko owoc 🙂 Polecam wszystkim jako ciekawostkę kulinarną!

SKŁADNIKI
1 puszka jackfruit
4 łyżki ketchupu
1 czubata łyżeczka przyprawy curry
2 łyżki oleju
1 łyżka syropu klonowego (daktylowego, z agawy)
sól

WYKONANIE
1. Odcedzamy dżakfruita z zalewy i szarpiemy (kroimy) na mniejsze kawałki
2. Na patelnię dajemy ketchup, olej, curry, syrop klonowy, sól do smaku, wrzucamy poszarpany owoc jackfruit
3. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 10-15 min, na koniec podsmażamy, aż się zarumieni (uważajcie bo bardzo łatwo przypalić)
4. Gotowe!

Wegański pulled chicken świetnie smakuje w burgerach, na kanapkach, albo jako danie główne podane z puree ziemniaczanym i surówką.

print