Codziennie wiele osób korzysta z różnego rodzaju olejów, które najczęściej stosuje się w kuchni. Używa się ich do smażenia, czy też robienia dresingów do sałatek. Obecnie jest ich tak dużo, że każdy bez problemu kupi odpowiedni dla siebie produkt. Jednak coraz więcej osób, zaczyna sięgać po olej rydzowy.

Zalety stosowania oleju rydzowego

Ten w pełni naturalny produkt tworzony jest z nasion lnianki, rośliny, która pochodzi z Bliskiego Wschodu, a w Europie jest uprawiana od wielu lat. W niektórych miejscach stosuje się również takie nazwy jak rydz, lnicznik, czy lennica. Stosowano go od wielu głównie dzięki jego właściwościom. Zawiera przede wszystkim dużo kwasów tłuszczowych Omega 3, co jest bardzo rzadko spotykane wśród roślin. Co więcej, jest również bogaty w antyoksydanty, co nie tylko wpływa dobrze na organizm, ale także przedłuża jego okres ważności i poprawia odporność na jełczenie. Około dziewięćdziesiąt procent zawartości oleju rydzowego stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. W związku z tym wystarczy tylko jedna łyżeczka dziennie, by pokryć ich zapotrzebowanie. Ponadto naukowcy często sprawdzali jego działanie i okazało się, że pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Co więcej, chroni przed chorobami serca i układu krążenia, a także pomaga w problemach z nadwagą.

Oczywiście nie trzeba zażywać go w potrawach. Można również przyjmować dawkę leczniczą, która wynosi jedną lub dwie łyżeczki dwa razy dziennie, na czczo. Jego smak różni się od innych i w związku z tym wiele osób nie ma problemu z jego spożywaniem. Olej rydzowy bardzo dobrze działa również na skórę. Pomaga między innymi przy atopowym zapaleniu skóry, niwelując jego objawy. Idealnie sprawdzi się także wtedy, kiedy chce się pozbyć wyprysków. Jego stosowanie poprawia kondycję skóry, zwiększa jej elastyczność i zmniejsza utratę wody przez naskórek. Dzięki tej substancji można chronić również swoją wątrobę, serce, czy naczynia krwionośne. Poprawia także poziom cukru we krwi, dodatkowo łagodząc objawy artretyzmu, reumatyzmu, a także alergii, z którą obecnie zmaga się wiele osób. Ostatnią zaletą oleju rydzowego jest jego okres ważności. Bez problemu można przechowywać go nawet przez sześć miesięcy, nie martwiąc się, że straci swoje właściwości. Oczywiście musi być w szczelnym opakowaniu, które chroni go przed światłem.

Obecnie olej rydzowy można dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub w specjalnych działach w supermarketach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by kupować go również w sklepach internetowych, gdzie jest większa różnorodność.