Wiele osób cierpi na nietolerancję glutenu, a co za tym idzie ? muszą być na specjalnej diecie. Jeśli zjedzą produkt powstały na bazie mąki pszennej (lub innej zawierającej gluten) to z pewnością pojawią się u nich różne dolegliwości, głównie ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, nudności, biegunki). W zależności od nasilenia choroby dieta musi być bardziej lub mniej restrykcyjna.

Smaczna i zdrowa żywność

 żywność bezglutenowaOsoby ze słabą alergią mogą jeść np. produkty orkiszowe, które zawierają gluten, ale innego rodzaju niż mąka pszenna ? ma on inne wiązania, przez co może (ale nie musi) być bezpieczny. Osoby o ostrej alergii muszą dbać nie tylko o to by unikać tradycyjnego chleba i makaronów. Również w batonikach, przyprawach, czy wędlinach może znajdować się gluten. Jak go zastąpić w jedzeniu? Z czego robiona jest smaczna żywność bezglutenowa? Często zamiast mąki pszennej jest po prostu dodawana inna mąka. Do wypieków można dodawać mąkę kokosową, kasztanową lub migdałową. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zmielone migdały czy kokos można zresztą pałaszować na surowo, więc idealnie sprawdzą się jako produkty do wyrobu spodów do ciast, czy budyniów. Do słodkich przekąsek poleca się też mąkę ryżową, nadającą wypiekom sypkości i chrupkości. Do gestych sosów, zup, czy panierowania mięsa sprawdzi się mąka jaglana, kukurydziana, czy gryczana.

 żywność bezglutenowaCo jednak z potrawami do których mąki się nie daje? Jeśli chodzi o zagęstniki np. w jogurtach, czy zupach gotowych to wykorzystuje się izobaty białka, utwardzane tłuszcze roślinne czy syntetyczne zagęstniki. Białko z grochu, siemię lniane, czy mleko w proszku świetnie się tu sprawdzą. Warto zaznaczyć, że wyrabianie bezglutenowych produktów nie polega jedynie na tym że jeden produkt zastąpi się drugim. Każda mąka ma inną chłonność wody, więc czasem trzeba dać jej mniej lub więcej żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. W przypadku wypieków drożdżowych trzeba dawać więcej drożdży, tak by dały one radę rozpulchnić ciasto z ,,ciężką? mąką. Zwykle wyrabianie żywności bezglutenowej odbywa się według metody prób i błędów. Trzeba kombinować z proporcjami, by otrzymać taki efekt, jaki się cche. Nie warto się poddawać, każda porażka czegoś nas może nauczyć.

Warto zaznaczyć, że trzeba dbać nie tylko o składniki główne w posiłkach bezglutenowych, ale także o dodatki. Bezglutenowe muszą być proszku do pieczenia, budynie, przyprawy, czy białko. W daniu jest ich niewiele, ale to wystarczy by wywołać objawy alergii. Tylko w ten sposób można stworzyć danie w pełni bezpieczne dla osoby chorej na celiakię.